Ko duguje plate ide u zatvor do 10 godina

Poslodavci koji zaposlene dovedu u zabludu obećavajući im isplatu zarade, a to ne učine, kad bude bio usvojen novi krivični zakonik, završiće u zatvoru od šest meseci do 10 godina, za krivično delo prevare.
Poslodavci koji zaposlene dovedu u zabludu obećavajući im isplatu zarade, a to ne učine, kad bude bio usvojen novi krivični zakonik, završiće u zatvoru od šest meseci do 10 godina, za krivično delo prevare.

Neisplaćivanje zarada može da se podvede pod krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti, koje je, pored još sedam novih krivičnih dela protiv privrede, predviđeno nacrtom izmena i dopuna krivičnog zakonika, o kojem je u toku i javna rasprava.

"U članu 223 piše da ko u obavljanju privredne delatnosti nekoga dovede u zabludu i tako stekne imovinsku korist, čini prevaru u obavljanju privredne delatnosti i biće kažnjen novčanom i zatvorskom kaznom. To u širem smislu može da se primeni i na radnike", objašnjava advokat Borivoje Borović, član radne grupe za izradu nacrta izmena i dopuna krivičnog zakonika.

Iako je neisplaćivanje plata radnicima i dosad bilo kažnjivo po Zakonu o radu, hiljade radnika koji ne mogu da dođu do svojih zarada svedoci su da je u praksi poslodavce retko kad stizala kazna.

Član radne grupe, Dragana Kolarić sa Policijske akademije, kaže da je važno što je ova vrsta kršenja zakona sada označena kao krivično delo, jer je do sada to bio prekršaj. "Za svaku situaciju postoji krivična odredba, ali je problem njena primena. Da smo primenjivali svaku odredbu postojećeg Krivičnog zakonika, onda nova dela protiv privrede ne bismo morali ni da uvodimo", rekla je ona i dodala da se nada da će ove novine izvršiti psihološki uticaj na poslodavce.

  • Zaposleni

    15.05.2015 20:57
    kakva laz
    Radim u zdravstvu.Direktor sprovodi kradju radnih sati,racuna nam dane praznika/neradne dane/u radne dane i niko ne reaguje ni inspekcija rada ni gradske institucije,normalno kad ga je i grad postavio.Ustanova propada,odlaze kvalitetni ljudi,dolaze novi-politicke veze i po tarifi,o kvalitetu i o buducnosti niko ne razmislja.
  • 15.05.2015 20:11
    Poslodavci rade sta hoce, a drzava bednim zakonima samo legalizuje to siledzijsko ponasanje. Sindikati na sve to ili cute ili cak i saradjuju.
    Primer erste banke koja se na sva zvona dici svojim drustveno-korisnim angazmanom, a pri tome ne vodi racuna ni o sopstvenim radnicima. Plate definisane u eur, al po kursu 108 (kolektivni ugovor poslodavca i predstavnika tzv. sindikata)!? Al zato uredno kredite tim istim radnicima naplacuju po stvarnom kursu eur...
  • Predragg

    15.05.2015 18:07
    Zamislite kako ce kazniti bitangu koja je,naprimer, novinare TV Avala drzala gladnim mesecima,i nije im isplatila plate,a bahatila se svpjom ruzicastom jahtom vrednom milione eura na moru u Hrvatskoj. A kad se vratila i nije platila porez,kao ni do dandanas (mada je prodala fabriku zvaka iiiii),za kaznu dozvolili da otvori jos TV kanala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija