Partijama više, a opštinama, agraru i kulturi manje para

Stranke koje imaju predstavnike u Skupštini Srbije dobiće naredne godine iz budžeta 871.080.000 dinara, što znači da će, prema računici za 2016, imati za oko 70 miliona dinara više nego što im je pripadalo u ovoj godini.
Stranke koje imaju predstavnike u Skupštini Srbije dobiće naredne godine iz budžeta 871.080.000 dinara, što znači da će, prema računici za 2016, imati za oko 70 miliona dinara više nego što im je pripadalo u ovoj godini, kada im je uplaćeno 802.410.000 dinara.

Ovaj novac partije mogu da koriste za redovan rad, a raspoređuju se na osnovu toga koliko je ko na izborima osvojio mandata u zakonodavnom domu, ali i na osnovu glasova dobijenih na biralištima. Najviše novca dobija SNS, čiji dres brani 136 poslanika, zatim SPS sa 25 predstavnika.

Sa druge strane Ministarstvo finansija planira da u 2016. godini opštinama smanji prihode koje one ostvaruju za osam milijardi dinara, odnosno oko 67 milion evra. Naime, to je iznos koji će sa lokala biti preliven u republičku kasu, što je navedeno u obrazloženju Nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji će biti na javnoj raspravi do 23. decembra. Ministarstvo finansija koje je krojilo izmene savetuje opštinama da manjak nadoknade većim porezom na imovinu. Međutim nije jasno kako je to moguće izvesti jer većina opština već naplaćuje maksimalanu stopu poreza koja može biti propisana zakonom.

U isto vreme resorno ministarstvo donelo je štedljiv predlog izmene Zakona o podsticajima poljoprivredi. Umesto da za biljnu proizvodnju dobiju zagarantovanih 6.000 dinara po hektaru, plus 3.000 za gorivo i isto toliko za đubrivo, ukoliko ovaj predlog Ministarstva prođe skupštinsku proceduru, poljoprivrednicima će biti garantovane subvencije do 6.000 dinara i do 3.000 dinara za gorivo i đubrivo. Problem će biti i premija za mleko koja će se plaćati do sedam dinara, a ne zagarantovnih sedam kao do sada.

Predlog izmene ovog zakona trebalo bi danas da bude na dnevnom redu Skupštine, a očekuje se da će biti usvojen u narednih sedam dana. Sudeći prema ovogodišnjem broju prijavljenih proizvođača i loše sračunatom budžetu, zbog kojeg je oko 200.000 gazdinstava ostalo bez podsticaja za ovu godinu, poljoprivrednici će u 2016. dobiti još manje novca.

Iz budžeta će manje novca otići i za kulturu i informisanje. Budžet za 2016. godinu namenjen resoru kulture i informisanja iznosi 11,4 milijardi dinara i manji je u odnosu na prošlu godinu za pet milijardi dinara. Od toga je za kulturu namenjeno 392 miliona dinara više nego lane, ali je zato smanjen deo koji se odnosi na subvencije za javne servise, Radio Jugoslaviju i Tanjug, koji su ugašeni.

Za plate pet milijardi više

Sudeći prema budžetu za 2016. otkazi u javnoj upravi neće doneti uštedu, već će naprotiv plate zaposlenih državnu kasu koštati nepunih pet milijardi dinara više nego ove godine. To se taman uklapa u računicu o povećanju plata prosveti, zdravstvu, vojsci i policiji. Ministarstva su naime budžet planirala kao da nijedan službenik neće biti otpušten, iako je Vlada uveliko usvojila odluke da će već do februara za državu raditi 14.512 ljudi manje.

  • 08.12.2015 19:11
    Ako su oni magarci mi smo majmuni od kojih dobijaju te pare. To im dozvoljavamo pa što ne bi uzeli.
  • Observer

    08.12.2015 16:31
    Dokle bre ?
    Bogate i uređene zemlje su PRVO rešile pitanje poljoprivrede. Ne treba tu izmišljati toplu vodu, sve štima u uređenim zemljama, osim problema više sile prirode. Imaju bogatog seljaka, imaju visok standard i BDP, sve lagano i bezbolno. Kod nas je dugotrajna agonija, nema vizije,nema domaćina,nema pariteta. Ima tradicije, ima iskustva, ima stručnjaka,ima volje. GDE JE ZAPELO ?
  • Toma

    08.12.2015 14:55
    brod tone
    Sve veći nameti na stanovništvo, a država u sve većoj dubiozi. Pored povećanja SVIH nameta stanovništvu, izmišljaju i nove.

    Posle neka mi neko još priča kako je SnS spas za Srbiju. Srpska Narodna Sramota.

    Ovako izgleda država kada je vode neuki, nedostojni, prosti i nepismeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija