Večitim studentima još godinu dana

Studenti koju su upisali fakultet po starim propisima, imaju još jednu godinu da okončaju studije, i to im je poslednja šansa, jer novih produžetaka nakon isteka tog roka neće biti.

To se odnosi i na stare studente magistarskih i doktorskih studija, a izuzetak su jedino studenti integrisanih studija medicine, koji treba da okončaju fakultete do kraja školske 2018/19. godine. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za Danas da neće biti dodatnih produžetaka.

- Studenti znaju da sam prošle godine bio za to da dobiju jednu godinu, ali su od poslanika dobili još jednu. Tada je rečeno da ih ima mnogo zbog čega smo pristali na produženje, ali je to zaista poslednji rok - kaže Šarčević.

Stari studenti su više puta uspevali da “izboksuju” naknadne produžetke, a naruku im je išlo to što je vlada morala da menja Zakon o visokom obrazovanju kako bi se granica za budžetsko finansiranje “bolonjaca” spustila na 48 ESP bodova. Međutim, ova odredba će sada biti uneta u novi zakon, koji treba da bude usvojen do kraja meseca, pa je nerealno da će se on narednog septembra ponovo menjati, ako bude pritiska starih studenata za nove povlastice.

Ministar Šarčević kaže da će set obrazovnih zakona, ukljujući i o visokom obrazovanju u ponedeljak biti na dnevnom redu Vlade Srbije, i oni će u paketu biti upućeni Skupštini Srbije, jer su mnoga rešenja povezana.

Planirano je da se poslanici o njima izjašnjavaju 21. ili 22. septembra, jer novi Zakon o visokom obrazovanju treba da počne da važi od 1. oktobra, kada počinje nova akademska godina.

Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, kaže za Danas da tačan broj starih studenata ne znaju ni Ministarstvo prosvete, ni univerziteti već je fakultetima prepušteno da se time bave. On pozdravlja najavljeno usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju i uvođenje 48 ESPB kao granice za budžetsko finansiranje, jer, kako kaže, studenti više neće morati da protestuju u septembru.

  • Anima

    10.09.2017 11:56
    Zašto da im se ne produži rok!? Znam dosta dobrih studenata koji su zbog očajne finansijske situacije i drugih životnih okolnosti morali da napuste državu, nekoliko njih i kao apsolventi. Treba ljudima dati šansu da završe i dobiju diplome, i time ako ništa drugo malo podignu samopoštovanje, a možda neko čak jednog dana i bude radio u struci. Nisu svi lezilebovići.
  • Gerga

    10.09.2017 09:28
    Komentatori, dosta povike
    Pa to su, pored privatnih mindžamenta, glavni budući kadrovi vladajućih struktura u Smrdiji. Kao i aktuelni "zaštitnik"
  • NS

    10.09.2017 07:42
    Sramotna odluka!!!! Pa dokle bre da se vuku po fakultetima? Ne mogu svi da zavrse fakultet... 15 godina studiraju, to su retardi nesposobni za rad i dalji zivot!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija