Plate vaspitačima i dalje iz budžeta lokalnih samouprava

Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u Srbiji i ubuduće će se isplaćivati iz budžeta lokalnih samouprava, jer bi prelazak na direktno finansiranje iz republičke kase zahtevao izmenu brojnih poreskih propisa, izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.
Plate vaspitačima i dalje iz budžeta lokalnih samouprava
Foto: Pixabay
On je rekao da se više ministara, kao i on lično, zalagalo za ovu promenu i da to pitanje nije "stavljeno pod tepih", ali da bi ad hok oduzimanjem novca od lokalnih samouprava neki bili oštećeni, a drugi ne.
 
U međuvremenu, kako je rekao, i dalje će na snazi biti mehanizmi pritiska na predsednike opština da novac iz republičkog budžeta koji se namenski izdvaja za zarade zaposlenih u predškolskim ustanovama, ne troše na druge stvari.
 
Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, napominje za Danas da zaposleni u toj delatnosti nisu zadovoljni postojećim stanjem i da se "sve vrti oko političkog dogovora".
 
– Ne tražimo veće plate, to je ista masa sredstava, već da se zarade isplaćuju na drugačiji način da se ne bi desilo da lokalne samouprave novac potroše na druge stvari. U Zaječaru su, recimo, plate u predškolskim ustanovama kasnile četiri meseca, a obrazloženje opštinskih čelnika je bilo da završavaju stadion. Situacije se popravila i plate se sada uglavnom redovno isplaćuju – navela je Kiković.
 
Ona je istakla da je u predškolstvu i dalje niz neregulisanih pitanja i da se o poziciji ove delatnosti u predlogu platnih grupa i razreda još pregovara.
 
– Smatramo da vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme treba da budu u devetoj platnoj grupi, kao i nastavnici sa razrednim starešinstvom, jer rade sličan posao. Osim toga, u osnovnim i srednjim školama je takvih nastavnika preko 30.000, a vaspitača samo šest, sedam hiljada, Nemamo ništa protiv zaposlenih u školama, samo želimo da imamo istu poziciju – kaže Kiković.
  • Nije vazno

    03.11.2018 15:54
    Savesni vaspitac
    Hvala vam na lepim i pozitivnim komentarima! Retko to dozivimo, nazalost, uglavnom nas svi nipodastavaju. Duboko sam ubedjena u vaznost pr.vasp. i obr. i zato svoj posao radim valjano. Deca nisu kriva ni za male plate, ni za glupe programe, ni za politicka prepucavanja... Najcesce nam je satisfakcija ljubav koju dobijemo od njih i postovanje roditelja koji znaju da prepoznaju i cene neciji trud i rad.
  • Novi sad

    03.11.2018 14:12
    Novi sad
    nije to pitanje politickog dogovora nego bahatosti i bezobrazluka....svojim stranackim poslusnicima dato je na volju da tumace zakon o predskolcima po sopstvenom izboru...pa ko hoce platice strucnu spremu a ko nece on ce kupiti novogodisnju rasvetu...nece platiti solidarne pomoci ali ce platiti Cecu za novu godinu...najgora u Srbiji je novosadska uprava za obrazovanje...gomila neznalica ia nacelnica vise komunalac nego predskolac
  • Caca

    03.11.2018 13:25
    Sram ih bilo! Predskolstvo stalno guraju pod tepih! Kao da ni ne pripada ministarstvu prosvete, zakoni i pravilnici su samo slova na papiru, ne postuju se. Pogledajte samo Radosno detinjstvo. Tuga. O vaspitackim platama ne bih raspravljala jer ima vaspitaca koji toliko dobro, strucno i savesno rade da bi im i 1000e bila mala naknada, a ima i onih koji samo fizicki budu u istom prostoru sa decom, ne rade nista. Dno dna, a pricamo o delatnosti koja postavlja temelje buduceg drustva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija