Ministar Jovanović: Cela Srbija pod 5G mrežom do 2029.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da će u naredne dve godine 5G signal pokriti najveće gradove u Srbiji, mesta okupljanja turista i auto-puteve.
Ministar Jovanović: Cela Srbija pod 5G mrežom do 2029.
Foto: Pixabay
Kako je rekao, projekcija je da će cela zemlja biti obuhvaćena do 2029, prenele su danas "Večernje novosti".
 
Jovanović je naveo da je preduslov za ovaj proces donošenje Zakona o telekomunikacijama, što je već urađeno, a novoj Vladi Srbije ostaje da usvoji pripremljeni Pravilnik o aukciji za 5G mrežu, koji će govoriti o uslovima za tu aukciju.
"Pravilnik će reći koliko će dozvola biti podeljeno, kakva je pokrivenost teritorije i koliku cenu treba da plate mobilni operatori", kazao je ministar.
 
On veruje da će aukcija, koju organizuje Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), biti organizovana do kraja ove godine, nakon čega će početi instalacija stanica i pokrivanje 5G signalom.
Jovanović je kazao da je olakšavajuća okolnost što će postojeće bazne stanice biti nadograđene, navodeći da neki operatori kupuju i stanice koje su već spremne za 5G.
  • @Dete rock'n rola

    11.03.2024 20:12
    Већ урађено
    Dete rock'n rola
    Kina uskoro šalje u vasionu satelit za 6G mrežu.

    Већ су послали. Чајна мобајл је од прошле недеље увела званично 5.5Г мрежу. Остали оператери ће увести у блиској будућности.
    40 гигабајта за 59 јуана, што је мало више од 8 долара.
  • w/e

    11.03.2024 18:32
    @dobrivoje
    Bez ulazenja u detalje implementacije bezicnih mreza, uporedi LTE performanse u 3G i 4G pa onda isprobaj na telefonu i uverices se da na dosta mesta samo vidis 4G, a imas performanse karakteristicne za 3G. Npr. na autoputevima ces uglavnom videti 4G na displeju, a ostvarices max 20 Mbps download.
  • Dete rock'n rola

    11.03.2024 16:40
    Kina uskoro šalje u vasionu satelit za 6G mrežu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija