Korupcija raste po ulasku u EU

U novim članicama EU, neposredno po njihovom ulasku u Uniju, dolazi do jačanja korupcije, a postoji rizik da će se to dogoditi i sa zemljama koje su sada na putu evrointegracije, prenosi nemački državni radio "Dojče vele" (Deutsche Welle).

U novim članicama EU, neposredno po njihovom ulasku u Uniju, dolazi do jačanja korupcije, a postoji rizik da će se to dogoditi i sa zemljama koje su sada na putu evrointegracije, prenosi nemački državni radio "Dojče vele" (Deutsche Welle).

Direktorka kancelarije organizacije "Transparensi internešenel" (Transparency International) za Evropu Jana Mitermajer podsetila je da se, pre nego što zemlja uđe u EU, dosta polaže na usvajanje antikorupcionih zakona i na njihovu primenu, ali je istakla da, "po ulasku u Uniju, nadzor EU slabi i nedostaje podsticaj za primenu tih mera".

Osvrnuvši se na najnoviji izveštaj TI, koji je objavljen juče, DV navodi da najviše problema sa korupcijom imaju upravo one zemlje čije su javne finansije u najvećoj krizi, kao što su Grčka, Italija, Španija i Portugalija. "Bliska veza biznisa i politike stvara uslove za korupciju i zloupotrebe, narušavajući pri tom ekonomsku stabilnost zemlje", navodi se u tekstu objavljenom u onlajn izdanju nemačkog radija, uz podsećanje da na tu činjenicu upozorava i TI.

"Na našem primeru, i Srbije i BiH i Crne Gore, biće posmatrano ne samo šta se usvojilo od zakona, već i koliko se efikasno to primenjuje u praksi i da li donosi rezultate. To će biti posledica i dugog vremenskog perioda do našeg ulaska u EU, ali i posledica odluke da pitanja iz poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava) budu razmatrana od samog početka pristupnih pregovora", rekao je programski direktor "Transparentnosti Srbije" Nemanja Nenadić.

  • Provizija

    07.06.2012 18:38
    Sada je napokon potvrdjeno zasto DS-LSV-LDP-SVM-ovci hoce u Evropu.
  • 07.06.2012 12:41
    Jel može da bude veća korupcija od ove kod nas?
  • 07.06.2012 12:22
    U nečemu smo i mi ispred EU.
    Za ove kod nas, na svim nivoima i svim službama, oni su ipak samo početnici.
    Ali, samo mi znamo kako nam je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija