Sve manja euforija za Prvomajski uranak

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni praznik rada - 1. maj, a osim tradicionalnih prvomajskih uranaka, u Srbiji će neki sindikati ovaj dan obeležiti simboličnim okupljanjima.
Širom sveta danas se obeležava Međunarodni praznik rada - 1. maj, a osim tradicionalnih prvomajskih uranaka, u Srbiji će neki sindikati ovaj dan obeležiti simboličnim okupljanjima.

Iako se Praznik rada obeležava širom sveta i u mnogim zemljama je praznik, on je najmasovnije, na najvišem nivou, kao jedna od centralnih državnih manifestacija obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih, mada su u nekadašnjim socijalističkim zemljama izgubili na masovnosti. U Srbiji i regionu vremenom se ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan na prvomajski uranak. Međutim, ukupna ekonomska i svaka druga situacija učinila je da odavno nema dobro poznate euforije koju je izazivala proslava međunarodnog praznika rada.

Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana. Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. U Srbiji je prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

  • Marko

    03.05.2014 07:49
    Kisha
    moguce da je zbog kishe :)
  • PericA

    01.05.2014 16:55
    U kom ludilu zivimo
    Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana.
    .... zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.
    Osmocasovno radno vreme. Posle vise os 120 godina nama ova nasa Vlada na celu sa Vucicem hoce da uvede radnu nedelju od 56 sati.Preraspodelu od 12 sati dnevno u toku cele godine .... a 1 maj se slavi kao praznik rada.SVE CE NAS VISE BITI NA ULICAMA I TO NE SAMO PRVOG MAJA.
    Kretenska zemlja sa istim takvim zakonima. inace vlada je danas "radila" pa ce dobiti i dodatak za rad u dane drzavnog praznika.
  • 01.05.2014 13:30
    @ Milan - Četiri dana
    Ja koliko znam vecina privatnika ne radi samo danas. Sutra, prekosutra i u ponedeljak rade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija