Srbija se svake sekunde zadužuje 121 evro

Prvi put ove godine, prošlog meseca je u državnoj kasi zabeležen višak, saopštava Ministarstvo finansija. 

Prvi put ove godine, prošlog meseca je u državnoj kasi zabeležen višak, saopštava Ministarstvo finansija.

Razlog za to su bolja naplata PDV-a i rast prihoda od akciza. S druge strane, za mesec dana javni dug je porastao za 100 miliona evra i premašio 67 odsto bruto društvenog proizvoda, prenosi RTS.

Plan Vlade Srbije je da rast zaduživanja zaustavi 2016. godine, a onda da postepeno smanji javni dug. U sekundi država se zadužuje 121 evro, pokazuje gruba računica. Na kraju oktobra, javni dug je premašio dvadeset dve milijarde i dvesta miliona evra. Naredne godine, za otplatu kredita države biće potrebno oko pet milijardi evra.

"Javni dug mora da raste i sledeće dve i tri godine, jer imamo visok deficit koji ne može brzo da se smanji. U najboljem scenariju javni dug će moći da se zaustavi tek 2017. godine i da nakon toga počne da pada", smatra član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Ni u komšiluku javni dug nije drug. Od 2007. godine kada je kriza počela, u većini zemalja porastao je za trećinu. "To jeste trend, ali ono što sve te zemlje čine - ulažu napore u to da deficit vrate u neke normalne okvire, što će zapravo omogućiti smanjenje javnog duga", ukazuje Mališa Đukić iz Beogradske bankarske akademije.

Reforme i štednja, sve to uz aranžman sa MMF-om, potrebno je za prvi stepenik - zaustavljanje zaduživanja. "Aranžman sa MMF-om treba da nam kupi vreme da mi možemo i dalje da se zadužujemo dok sređujemo državu. A da bismo smanjili deficit, potrebna nam je kredibilna politika, a MMF daje pečat takvoj kredibilnoj politici", kaže Vladimir Vučković.

Ipak, stručnjaci ukazuju i da je moguće da obaveze izmirimo i pre planiranog roka. "Moguća je prevremena otplata postojećih obaveza uz povoljnije zaduživanje u smislu kamatne stope, što takođe može doprineti zaustavljanju rasta javnog duga", podseća Mališa Đukić.

Do kraja godine novih zaduživanja ne bi trebalo da bude, jer novca u kasi ima. Test za Vladine mere i novi budžet biće kamata po kojoj će se zaduživati iduće godine. Veći kredibilitet i efikasnost mera znače nižu kamatu, a time i nižu cenu javnog duga, prenosi "Radio-televizija Srbije".

  • janko

    30.11.2014 08:11
    @crno-crni-najcrnji
    vrlo uspesne reforme. BRAVO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija