Zašto ne postoji sladoled od grožđa?

Da li ste ikada probali sladoled od grožđa? Da li ste ga ikada videli?

Postoje brojne teorije o tome zbog čega ovakav sladoled ne postoji. Jedna je da se grožđe ne može zalediti, druga da predstavlja rizik za pse ukoliko ga slučajno pojedu... Međutim, istina je drugačija.

Grožđe sadrži veliku količinu vode, zbog čega ukoliko ga zaledite rizikujete komade leda u sladoledu. Ujedno, ako ga spremate kod kuće, grožđe možda možete svesti na gustinu pirea, ali za velike komercijalne svrhe to je skoro nemoguće, upravo zbog količine vode, piše "Thrilist". A ni ljudi nisu navikli na taj ukus, zato bi pokušaj proizvodnje ovog sladoleda bio veliki rizik, jer ne postoji ni potražnja.

Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao da napravi slavni sladoledžija Robert Grin još 1876. godine, ali nije uspeo zbog prisustva antocijanina, molekula u samom plodu koja sprečava smrzavanje. Nakon veka neuspeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca poslastičarnica "Ben and Jerry’s", koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio Beki, sestru svog poslovnog partnera. Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo da dodaje u sladolednu smesu i kožicu grožđa, što je povećalo nivo antocijanina i uzrokovalo stvaranje hladnog krema boljeg čak i od klasičnog sladoleda.

Svoje otkriće odmah je odneo Beki na degustaciju koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. Međutim, na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih izuzetno toksično.

Ipak je ovo samo legenda. Istina je ova: grožđe jeste toksično za pse, ali ne toliko da životinja ugine istog trena i ne dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili suvo grožđe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.