Najskuplji gradovi za strance

Prema Merserovoj listi najskupljih gradova za strance koji u njima žive, u 2014. prvu poziciju zadržao je prošlogodišnji "pobednik" - Luanda u Angoli, ali listom dominiraju azijski gradovi.
Prema Merserovoj listi najskupljih gradova za strance koji u njima žive, u 2014. prvu poziciju zadržao je prošlogodišnji "pobednik" - Luanda u Angoli, ali listom dominiraju azijski gradovi.

Na drugom mestu je prestonica Čada Ndžamena, a na trećem Hongkong. Na četvrtoj poziciji se našao Singapur, a na petom i šestom mestu su dva švajcarska grada - Cirih i Ženeva. Na sedmom mestu je japanski glavni grad Tokio, zatim slede Bern, Moskva i Šangaj.

U prvih dvadeset najskupljih gradova, sedam se nalaze u Aziji, šest u Evropi a pet u Africi.

Najskuplji evropski gradovi posle Ciriha i Ženeve su London na 12. poziciji, Kopenhagen na 15, Oslo na 20, i Pariz na 27.

Merserova lestvica "Troškovi života" jedna je od svetski najsveobuhvatnijih a osmišljena je kako bi pomogla multinacionalnim kompanijama i vladama u određivanju naknade za njihove građane na privremenom radu u inostranstvu.

Istraživanje obuhvata 214 gradova na pet kontinenata, a meri uporedni trošak od preko 200 stavki u svakom gradu, uključujući stanovanje, prevoz, hranu, odeću, pokućustvo i zabavu. Razlika u ceni tih stavki može biti drastična.

Šoljica kafe, na primer, u Managaji u Nikaragvi je 1,54 dolara, a u Moskvi 8,29 dolara.

Hamburger obrok u restoranima brze hrane je 3,62 dolara u Kalkuti u Indiji, a čak 13,49 dolara u Karakasu.

Ulaznica za bioskop je 5,91 dolara u Johanesburgu u Južnoafričkoj republici, a čak 20,10 dolara u Londonu.

Stambeni troškovi iseljenika su obično najveći rashodi za poslodavce. Mesečna stanarina luksuznog dvosobnog nenameštenog stana u Moskvi je 4.600 dolara što je 14 puta više nego Karačiju u Pakistanu.

  • 11.07.2014 15:44
    @ swissonline
    A 100 metara od tog tvog restorana gomile crnaca koje ne smes dvaput da pogledas. Zadrzi taj tvoj standard ja cu ipak ostati u svojoj drzavi bez belosvetskih beskucnika.
  • swissonline

    11.07.2014 13:42
    dodjite u zenevu
    pa cete videti standard i cene....za jednu srpsku prosecnu platu u Zenevi samo osrednji restoran sa osrednjim jelovnikom....a o spavanju da i ne pricamo.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.