Kina u potrazi po svetu za novcem korumpiranih političara

Kineska centralna banka pregovara s odeljenjem za kriminal američkog ministarstva finansija o potpisivanju sporazuma koji predviđa lociranje i konfiskaciju proneverene kineske imovine u SAD-u.
Kineska centralna banka pregovara s odeljenjem za kriminal američkog ministarstva finansija o potpisivanju sporazuma koji predviđa lociranje i konfiskaciju proneverene kineske imovine u SAD-u.

Predsednik Kine Si Điping pokrenuo je 2012. kampaniju protiv korupcije obećavši da će progoniti i visoko pozicionirane "tigrove" kao i "mušice" u okviru borbe protiv korupcije.

U okviru operacije "Lov na lisice" do sada je u inostranstvu uhapšeno 428 Kineza osumnjičenih za pronevere, a Kina je od SAD ovog meseca zatražila da pomogne u lovu na 100 osoba osumnjičenih za korupciju. Kina, osim sa SAD, želi da sporazume potpiše i sa Kanadom i Australijom. Prema pisanju lista te tri države popularna su odredišta proneverenog kineskog novca i imovine.

Kina je najavila odlučnu potragu za skrivenom imovinom nazvanu "Lov na lisicu" izvan granica zemlje, ali su zapadne zemlje izrazile suzdržanost prema ideji potpisivanja sporazuma o izručenju s Kinom delom zbog nepoverenja prema kineskom pravosudnom sistemu i poštovanju prava zatvorenika. Udruženja za ljudska prava upozoravaju da kineske vlasti koriste razne metode zlostavljanja u tim postupcima i da je smrtna kazna uobičajena u slučajevima korupcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.