Osnivaju se dva nova ministarstva, novi ministri Trivan i Ružić

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kojima je predviđeno osnivanje dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije.
Tako će nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imati 18 resora, dva više nego do sada.
 
Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje. Razlog za osnivanje su i značajne i složene obaveze koje Srbija mora da ispuni u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.
 
Poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine je do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
U obrazloženju je navedeno da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije predloženo zbog značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU. Usvajanjem ovih izmena zakona ukida se Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.
 
Predložene su i izmene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koje se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.
 
Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.
 
Novooformljeno Ministarstvo ekologije bi u kabinetu Ane Brnabić trebalo bi da vodi Goran Trivan, saznaje Tanjug Dosadašnja ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, vodiće ministarstvo za evropske integracije.  Resor državne uprave i lokalne samouprave, prema istom izvoru, preuzeće Branko Ružić.
 
U izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima navodi se da danom stupanja na snagu prestaje da radi Direkcija za elektronsku upravu. Međutim, predviđeno je da Direkcija za elektonsku upravu ne bude više u sastavu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već da bude kancelarija u nadležnosti Vlade Srbije.
 
Taj zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.
 
Za usvajanje zakona je glasalo 157 poslanika, 11 je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala.
 
Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć. Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.
  • Gaga

    30.06.2017 08:13
    Gore biti niji moglo..
    S obzirom da su strategiju razvoja životne sredine Republike Srbijedo do sada vodili ''expert-defektolog" i ''domaćin iz Jakova'', izbor Trivana deluje kao slamka spasa za taj resor...
  • Novi Sad

    27.06.2017 12:26
    Nije bio sarkazam
    To što je neko vlast ili opozicija, zaista me ne zanima me.. apolitična sam i razmišljam uopšteno.
    Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ni ne treba da postoji kao spona, već razdvojiti i posebno mesto dati ekologiji - što je upravo i učenjeno.
  • Odgovor

    27.06.2017 09:29
    Novom Sadu
    Nadam se da je to bio sarkazam sa vaše strane, ovo je sramota šta rade od ove države.
    Jao Ana koliko si nisko pala-SRAMOTA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija