Srbija 101. po ekonomskim slobodama

Srbija je napredovala za tri mesta i sada je 101. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama prema Indeksu ekonomske slobode iz novog izveštaja Fondacije Heritidž (Heritage) i Vol strit žurnala (Wall Street Journal).

Srbija je napredovala za tri mesta i sada je 101. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama prema Indeksu ekonomske slobode iz novog izveštaja Fondacije Heritidž (Heritage) i Vol strit žurnala (Wall Street Journal).

Za ekonomske slobode Srbija je dobila 58 poena, za 1,1 poen više nego prošle godine, i to zahvaljujući umerenom unapređenju stanja kod šest od deset komponenti indeksa. Inače, 100 poena smatra se apsolutnom slobodom.

Srbija je najviše dobila za fiskalnu slobodu, 83,6 poena, kao i slobodu trgovine, 75,2 poena, a najmanje za slobodu od korupcije, 35. U delu o Srbiji u izveštaju se navodi da su u poslednjih deset godina sprovedene značajne strukturne reforme na brojnim sektorima privrede, ali i ukazuje da su potrebne "dublje" reforme radi borbe sa birokratijom i smanjenja korupcije, kao i reformisanja pravosuđa.

Na ekonomske slobode u Srbiji, ukupno gledano, nepovoljno deluje nedovoljna institucionalna podrška ili politička volja za tražene reforme. Takođe se navodi da je vladina potrošnja visoka i da se njome loše upravlja i da to umanjuje ekonomski potencijal Srbije.

Inače, u svetu je ekonomski najslobodniji Hongkong, koji ima 89,7 poena, kao i prošle godine, a slede Singapur, Australija, Novi Zeland. Na začelju svetske liste je Severna Koreja na 179. mestu, tik ispred Zimbabvea i Kube.

U okruženju su osim Bosne i Hercegovine, koja je 104. na listi zemalja rangiranih prema ekonomskoj slobodi, sve zemlje bolje pozicionirane od Srbije. Tako je Makedonija na 55. mestu, Slovenija na 66, Albanija je na 70. poziciji, Crna Gora na 76, a Hrvatska je 82.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija