Upravnicima zgrada zarada od 80, pa sve do 1.000 dinara po stanu

Do sada je registrovano 678 profesionalnih upravnika zgrada, a više od 800 je obučeno za taj posao. U Privrednoj komori kažu, trebalo bi da ih je više.
Upravnicima zgrada zarada od 80, pa sve do 1.000 dinara po stanu
Foto: 021.rs
Svega 10 odsto zgrada u Srbiji opredelilo se za profesionalnog upravnika. Njegova zarada varira. Od toga da li radi kao privredno društvo ili kao samostalni preduzetnik, u kojoj lokalnoj samoupravi, o koliko stanova brine, ali i od umeća pregovaranja, prenosi RTS.
 
U Beogradu upravnik može da zaradi po stanu i do 1.000 dinara, u nerazvijenim opštinama 80 dinara.
 
"Očekujemo da profesionalni upravnik dođe da zameni sijalicu ili da održava same popravke u stanu, međutim to nije posao upravnika. Njegov posao je da pripremi plan održavanja u smislu sagledavanja načina za ostvarivanjem prihoda za zgradu i pokriće određenih troškova", kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.
 
Najčešće, pokazuju istraživanja, stanari ne znaju šta su tačno ostali troškovi.
 
"Konkretno mislim na specijalizovanje službe gradsko-stambeno, vojno-stambeno, čišćenja koje zgrada i ulaz plaća", kaže Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".
 
Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama, da neki od komšija ne žele da učestvuju u plaćanju troškova održavanja zgrade. To znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova.
 
"Kamatica" je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu "ubediti" da ravnopravno učestvuju u raspodeli troškova, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.
 
"Pravno je moguće ako svi stanari ne plaćaju ono što je dogovoreno na skupštini stanara, suočavaju se i sa mogućim tužbama i izvršiteljem. Moguće je da ako neko nije plaćao održavanje ulaza, a svi stanari su dali novac, moguće je da se protiv tog komišije pokrene postupak i pošalje izvršitelj kako bi prinudno naplatio iznos koji duguje", kaže Dušan Uzelac.  
 
Rok za upis zgrada u registar istekao je polovinom decembra prošle godine. Zgradama koje to nisu učinile dat je rok da se opredele - ili upravnik među komšijama profesionalni upravnik i zgrada upiše u registar. 
 
Zakon o stanovanju predviđa kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu.
 
Inače, kako je 021 pisao, u Novom Sadu je lokalna vlast osmislila način da delatnost komunalne policije delimično prebaci na upravnike zgrada, što je izazvalo revolt i reakciju opštinskog Zaštitnika građana. Detaljnije o tome čitajte OVDE.
  • kimi

    23.04.2018 21:35
    @Teča

    Izvini, al koja budala zeli da za 2700din mesecno kao nadoknada, trckara od ustanove do ustanove, da potpisuje ugovore u ime ulaza sa nekom firmom za popravku neceg itd itd ... danas sutra upadne ni kriv ni duzan u neku nevolji .. i to za 2700din??.. Komsa ti je retard na kub ..prenesi mu slobodno.
  • Nella

    23.04.2018 08:59
    Prazna naklapanja
    Medji kod nas, kao i komentatori, mogu lupetati i izmišljati šta god žele u nameri da građane obmanu i uvere u "istinu".
    Sa "licenciranim upravnicima" je puka izmišljotina i reket vlasti i privredne komore! Jadno je uopšte što se privredna komora bavi tim stvarima. O tome mediji ni jednu kritičku stvar nisu rekli...a smatraju se novinarima!
    Spinuje se iz nekakvog udruženja da je cena održavanja od 80-1000 dinara??? Da je to "stvar dogovaranja"??? E pa nije tako!!! Zna se šta upravnik radi i koja su njegova ovlašćenja i zaduženja, naučena na 5-to dnevnom kursu! Vrednuje se kao i većina poslova tehničara i zanatlija, knjigovođa, spremačica... Može delimično varirati 10-20%, ali više od 1000% je čista izmišljotina i glupost. "Posao" od dva-tri obilaska mesečno i konstatovanje neispravnosti, ne može da košta kao posao IT stručnjaka. Glup je svako onaj ko daje više od 40 eura mesečno PO OBJEKTU sa 30-40 stanova! Ne nasedajte na spin i lažiranje!
  • alex g

    23.04.2018 08:42
    @Teca
    Evo kod mojih roditelja su smestili dotadasnjem upravniku optuzivsi ga za proneveru da bi namestili svog snsovskog upravnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija