Disciplinske prijave protiv 11 advokata

Advokatske komore Beograda, Niša, Čačka, Požarevca i Vojvodine pokrenule su disciplinske postupke protiv 11 advokata zbog nepoštovanja odluke Skupštine Advokatske komore Srbije (AKS) o obustavi rada, koja je u celoj Srbiji počela 17. septembra, a nastavlja se i naredne sedmice.
Advokatske komore Beograda, Niša, Čačka, Požarevca i Vojvodine pokrenule su disciplinske postupke protiv 11 advokata zbog nepoštovanja odluke Skupštine Advokatske komore Srbije (AKS) o obustavi rada, koja je u celoj Srbiji počela 17. septembra, a nastavlja se i naredne sedmice.

Postupci su pokrenuti zbog nepoštovanja Kodeksa profesionalne etike advokata i Statuta AKS, precizira se u informaciji Advokatske komore Srbije dostavljenoj. Odluku o obustavi rada svih advokata u Srbiji donela je Skupština AKS 13. septembra.

U saopštenju AKS se dodaje da su sve disciplinske prijave poslate prijavljenim advokatima na izjašnjenje, a oni imaju rok od osam dana da se o njima izjasne. Nakon toga će nadležni disciplinski tužilac svake Komore odlučiti o podizanju optužnice, ukazano je u saopštenju.

Ukoliko se utvrdi odgovornost tih advokata, njima mogu biti izrečene disciplinske mere, kao što su novčane kazne ili brisanje iz imenika advokata (gubljenje licence za rad). Beogradski advokati počeli su obustavu rada 10. septembra, a advokati iz cele Srbije nedelju dana kasnije.

Advokati su rad obustavili jer traže od ministarstava pravde i finansija da se reši pitanje paušlanog poreza koji je ove godine advokatima povećan od 40 odsto, a u nekim slučajevima i do 100 ili 300 odsto, kao i da se izmene pojedine odredbe Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona.
  • Tanja

    29.09.2014 00:16
    Dokle Pero
    Ti si Pero očigledno režimski čovek! To ti ne daje pravo da vređaš ostale autore komentara. Nego Pero ti što pre skokni do notara pa plati Selakovicevu tarifu čisto iz lojalnosti koju pokazuješ. A ako te ujede pas na ulici možda stigneš i do nas advokata. Samo se obavezno predstavi da si poštovalac našeg rada kako ti ne bi umanjili tarifu!
  • pera

    28.09.2014 17:48
    Frka
    ti ili si advokat ili si glup ili neznaš koliko zarađuju advokati , a mislim ipak da si g--p.
  • c14

    28.09.2014 17:06
    Država kao bezpogovorni nalogodavac
    Država se ovde ponaša kao bezpogovorni nalogodavac
    Pravda na sudovima i znanje sudija skoro = 0.
    Ekspretsko zamajavanje u suđenju i velika otuđenost pravde / pravednosti od naroda i normalnog i efikasnog shvatanja pravde.
    Pravda je nedostižna , ponižavajuća ( treba da položiš 2 pravna fakulteta i da sam naučiš pravo ) , nerealno veoma ( veoma ) skupa.
    Sudije puni nadmenosti o svom znanju , o svojoj uzvišenosti. Odlepljeni od realnosti .
    Sve zastareva po zakonu – naročito otezanjem. Kako pravednost može da zastareva ?

    Puno simpatija za advokate.
    Treba da postoje i notari i advokati i sud i pravda , sve po normalnoj ceni ,
    ali treba da postoji i sloboda izbora za nas građane šta ćemo odabrati.

    država da obezbeđuje normalnu pravičnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija