Izbacivanjem belog hleba unosite brojne promene

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan.
Ta ugljenohidratna bomba dolazi u mnogo različitih oblika, od kojih su neki štetni za naš organizam i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale.
 
Saznajte šta se događa sa organizmom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb. 
 
1. Izgubićete kilograme izazvane vodom 
 
Hleb je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje hidrata iz ishrane na telu se primećuje gotovo trenutno, u vidu gubitka kilograma. 
 
Nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se sakuplja u telu. Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u organizmu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine. 
 
2. Nećete više stalno biti gladni 
 
Prerađeni ugljeni hidrati, kojih je beli hleb prepun, u organizmu prouzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i želju za hranom, zbog čega se gojimo. 
 
To ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite hlebovima napravljenim od celih zrna žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi. 
 
3. Imaćete više energije i bolju probavu 
 
Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probavu. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme sa probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava je lakša i normalnija. 
 
Ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je gorivo kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se javlja osećaj malaksalosti i umora.
  • Ne znam

    27.07.2017 10:59
    ali
    Ne znam, ali ja sa našim hlebom, "belim"," crnim", "raženim", sa ljuspicama i ostalom hranom imam probavu sve pršti.
  • NS

    18.07.2017 19:21
    Istina!
    Provereno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.