Kako kilogrami iz prve trudnoće utiču na drugu?

Ako ste mislili da kilogrami koje ste dobili u prvoj trudnoći nikako ne utiču na drugu trudnoću, pogrešili ste.

Naime, istraživači su otkrili da nezdrava, odnosno prevelika težina tokom prve trudnoće može negativno uticati na sledeću trudnoću, čak i ako majka u prvoj trudnoći nije doživela nikakve komplikacije.
 
Studija koja je nedavno objavljena u časopisu "American Journal of Obstetrics and Gynecology" otkrila je da postoji povećan rizik od nepovoljnog ishoda u drugoj trudnoći ako je majka u prvoj trudnoći imala preveliku ili premalu telesnu težinu, čak i ako nije imala nikakvih komplikacija u toj trudnoći.
 
Istraživači sa Univerziteta Sent Luis posmatrali su više od sto hiljada žena u periodu od 1989. do 2005. godine. Žene koje su bile pothranjene tokom prve trudnoće imale su 40 odsto veći rizik da se sledeće dete rodi s premalom porođajnom težinom i 20 odsto veći rizik da rode prevremeno.
 
Komplikacije u drugoj trudnoći bile su još izraženije kod žena koje su bile gojazne kada su prvi put zatrudnele.

Te žene imaju čak 54 odsto veću verovatnoću da rode izrazito veliku bebu, a 156 odsto veću verovatnoću da se suoče s preeklampsijom i 85 odsto veći rizik da će biti prinuđene da rode carskim rezom.
 
Najviše iznenađuje otkriće da rizici postoje čak i ako je majka u međuvremenu smršala/dobila na težini, odnosno da je sada zdrave telesne težine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom