Mastitis - bolni problem o kojem se retko govori

Dojenje ojačava vezu između mame i bebe, pruža detetu najbolju hranu i ojačava imunitet, ali nekim majkama može predstavljati veliki problem.

Jedan od najčešćih komplikacija na početku dojenja je mastitis, stanje o kom se retko govori, a koje pogađa mnoge majke.

Lindzi Blis, majka šestoro dece iz Njujorka, dojila je sve njih, ali je tek sa šestim iskusila težu stranu dojenja.

Uprkos tome što ima iskustva sa dojenjem i što čak daje instrukcije drugim ženama o tome, Blis nije bila dovoljno pripremljena na ono što je čeka.

Osim što joj je jedna dojka otekla, mleko je nekontrolisano curelo i imala je groznicu.

"Kao da me je neko udario u grudi", rekla je ona za "Cosmopolitan". "Niko vas ne upozorava koliko je mastitis težak. Zbog jedne dojke može da ispašta celo telo."

Mastitis se dešava najčešće u prva tri meseca dojenja. Obično je rezultat blokiranog mlečnog kanala, razvoja bakterija, stresa i iscrpljenosti, propuštanje izdajanja ili pritiska neadekvatnog grudnjaka.

Ako vas pogodi mastitis, može vam pomoći izdajanje i slobodno možete nastaviti da hranite dete. Međutim, sigurno ćete trpeti bol i zbog toga je bitno da uzimate neki protivzapaljenski lek i da držite topao vlažan oblog na dojci 15 do 20 minuta nekoliko puta dnevno.

Ako simptomi potraju duže od 24 sata, trebalo bi da posetite lekara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom