FOTO, VIDEO: Crna hronika Novog Sada u 2020. godini - svedoci ubistava, pucnjava i brutalnih prebijanja

Za razliku od 2019. godine, kada je u Novom Sadu bilo više sačekuša od kojih većina ni danas nije rešena, ovu godinu na izmaku je obeležilo više pucnjava, ubadanja noževima i tuče, a primetno je i da su razbojništva i druga krivična dela obeležena nasiljem.
FOTO, VIDEO: Crna hronika Novog Sada u 2020. godini - svedoci ubistava, pucnjava i brutalnih prebijanja
Foto: 021.rs

Crna hronika je u 2020. godini počela tako što je u 7. januar pronađeno telo D. V. (42) iz Novog Sada čiji je nestanak prijavljen 29. novembra u Beočinu. 

Na Novom naselju 19. januara grupa maskiranih je sekirom napala M. R. (26) i teško ga povredila. Oni su uhapšeni posle desetak dana.

U istom delu grada 30. januara je uhapšen Stefana Stanojevića (25) iz Štrpca, zbog sumnje da je još 31. decembra ubio Đorđa Jovanovića (23) iz Titela i njegovo telo bacio u bunar na uglu Bulevara vojvode Stepe i Bulevara Evrope. Tužilaštvo je polovinom spetembra podiglo optužnicu.

Početkom drugog meseca, uhapšen je B. K. (59) iz Kovilja, zbog sumnje da je mobilnim telefonom fotografisao petnaestogodišnju devojčicu u svlačionici. Ovaj radnik SPENS-a je kasnije osuđen na godinu dana kućnog pritvora. Preminuo je 31. septembra u Kliničkom centru Vojvodine.

Tih dana su mediji preneli i da je iz kućnog pritvora pobegao Igor Petrović koji sa saučesnikom prebio žandara i njegovu suprugu na ulici. Do sada nije poznato da li ga je policija pronašla ili je i posle osam meseci i dalje u bekstvu.

Na Grbavici 12. februara u večernjim satima se dogodila eksplozija automobila koja se čula u većem delu grada. Kako se ispostavilo bomba je bila podmetnuta kod vozila kojim je upravljao Slobodan Milutinović Snajper (34). Milutinović je tom prilikom zadobio lakše povrede, a za ovo delo su posle nekoliko dana osumnjičeni i uhapšeni Njegoš Koprivica (33) iz Beograda i Slađan Đorđevića (26) iz Bojnika.



Pred samo vanredno stanje novosadska policija uhapsila je novosadskog lekara Š. T. (66), zbog sumnje na krivično delo obljuba sa detetom. On je i pre ovog dela bio osuđivan zbog nedozvoljenih polnih radnji.  Kasnije mu je pritvor produžavan, da bi potom protiv njega bila podignuta i optužnica.

Nakon što je uvedeno vanredno stanje i policijski čas u Novom Sadu došlo je do primetnog pada broja krivičnih dela i uglavnom će se tokom marta i aprila glavne vesti bile o kažnjavanju onih koji su bežali iz karantina ili nisu poštovali zabranu kretanja.

Ipak, 24. marta je došlo do pljačke menjačnice u Baču. Grupa razbojnika je kolima obila zid menjačnice i ukrala sef sa dva miliona dinara. U kolima se nalazio i jedan Novosađanin.



Prvog aprila dogodilo se i hapšenje novinarke Ane Lalić zbog teksta o stanju sa opremom u Kliničkom centru Vojvodine. Ona će posle reakcije javnosti biti odmah oslobođena, a posle nekoliko nedelja će se i obustaviti postupak protiv nje.

U Petrovaradinu se 29. aprila dogodio pokušaj ubistva. Policija je tada podnela krivičnu prijavu protiv L. J. (47) poreklom iz Bele Crkve, sa prebivalištem u Petrovaradinu, zbog pokušaja ubistva V. Dž. (58) iz Petrovaradina.

Policija je 8. maja uhapsila 82-godišnjeg muškarca jer je seksualno zlostavljao dečaka kod Šodroša.

Ozbiljan incident se dogodio 9.maja kada je načelnik dežurne policijske službe G. M. pretučen je u novootvorenom restoranu u "Pupinovoj palati"  i za to delo je osumnjičen J.J. (49) .

Dvadesetosmogodišnji mladić N. M. izboden je 12. maja u jutarnjim časovima na Limanu. 

U Petrovaradinu je 23. maja S. V. (33) privedena je zbog sumnje da je pokušala da ubije D. D. (53). Samo dan kasnije, u kafiću na Bulevaru cara Lazara 92 u pucnjavi nesto pre 23 časa ranjen je S.P.  Osumnjičeni S. D. (24) iz Novog Sada se kasnije sam predao policiji.

U Sremskim Karlovcima 30. maja ubijeni su Gordana (66 godina) i Ljubodrag (77 godina). Za ovo delo je osumnjičen njihov sin Z. K. (48) iz Sremskih Karlovaca.

Nasilja u porodici u ovoj godini ima znatno više i tako je samu u prvoj polovini godine prekršajni sud doneo 55 presuda po hitnom postupku, a 1. juna zabeleženo je da je Novosađanin napao oca nožem u stanu na Detelinari, odeću mu polio rakijom, nakon čega ju je zapalio. Nakon svega, Novosađanin je pobegao. 

Na Novom naselju 6. juna je uhapšen Novosađaninu V. M. (43) zbog nedozvoljenih polnih radnji prema maloletnicima.

Policija je 7. juna uhapsila A. A. (38) zbog sumnje da je tokom noći ubio Novosađanina S.S. (61) u napuštenoj kući u Kisačkoj 68.

Na Klisi se 12. juna dogodilo ubistvo. Tada je policija navela da je uhapsila R. M. (49) zbog sumnje da je ubio svog brata Ž. M (46). Osumnjičeni je priznao ovo delo, a 20. januara bi trebalo počne suđenje.



Polovinom juna jedan mladić iz Bukovca je pokušao da zapali Gradsku kuću, a kasnije je saopšteno da će biti optužen za nasilničko ponašanje i izazivanje opšte opasnosti. Tada mu je određen pritvor do 30 dana.

U Sremskim Karlovcima 25. juna je uhapšen osumnjičeni za silovanje dečaka.

Protesti i napad na Gradsku kuću



Početkom sedmog meseca, tačnije 8. jula u Novom Sadu je došlo do demonstracija, kada će između ostalog biti kamenova Gradska kuća, zgrada RTV-a i prostorije SNS. Pojedini demonstranti su se sukobili sa policijom.

Tokom protesta se dogodio i slučaj u kojem je inspektor S. D. oborio dečaka na biciklu tokom protesta. U javnosti se pojavio snimak ovoga, a porodica mladića je zatražila istragu, koja je veoma usporena, s obzirom na to da je početkom avgusta prebačena u nadležnost tužilaštva Zrenjaninu. Policajac S. D. je suspendovan.


Tokom godine u Novom Sadu su se skoro svakodnevno beležile tuče , a 14. jula je jedan Novosađanin na Telepu palicom tukao meštanina Vučitrna, da bi mu ovaj uzvratio makazama.

U Novom Sadu je 18. jula uhapšen i Zoran Mrvaljević Mrva (43) iz Herceg Novog koji važi za osobu blisku škaljarskom klanu.

Novosadska policija uhapsila je 19. jula N.E. (20) i M.N. (27), osumnjičene da su na Futoškom putu zajedno sa dve, za sada neidentifikovane osobe, najpre tukli drvenim palicama i onda pištoljem u nogu ranili dvadesetdvogodišnjeg mladića.

Pokušaj ubistva je zabeležen i 26. jula kada je osamnaestogodišnja M. S. u Kovilju ubola nožem tridesetšestogodišnjeg nevenčanog supruga.

U Novom Sadu se često pucalo, pa je tako 29. jula uhapšen B. G. (25) koji je pucao tokom pljačke pumpe u Veterniku.

Policija je 3. avgusta uhapsila je G. S. (46) koji je 9. jula u Bukovcu udario 60-godišnjaka koji je kasnije preminuo.

Četiri dana kasnije novosadska policija uhapsila je sedamnaestogodišnju Novosađanku, osumnjičenu za pokušaj ubistva.

Pred kraj meseca, 26. avgusta nova masovna tuča u Novom Sadu i to u autobusu GSP-a na Futoškom putu. U incidentu je više osoba zadobilo udarce, ali je zapravo povređen samo jedan petnaestogodišnjak.

Novo hapšenje zbog pucnjave i ranjavanja se desilo 28 .avgusta kada je dvadesetosmogodišnji Novosađanin uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavi u Bačkoj Palanci u kojoj je ranjen jedan muškarac.

Već tri dana kasnije, 31. avgusta, novo ranjavanje nožem, ovog puta na Rotkvariji gde je izboden mladić K. D.

Slučaj Kontić

Tih dana se već dogodilo i prebijanje kod Maxbeta na uglu Jevrejske i Bulevara oslobođenja o kojem će brujati cela Srbija. Međutim, o ovom slučaju javnost je saznala tek 12. septembra, kada je političar Miroslav Parović objavio snimak brutalnog prebijanja uz lomljenje ruku.

Narednih dana će se ispostaviti da se dogodio niz propusta u radu policije, pri čemu će se opozicija optuživati MUP, tadašnjeg ministra Nebojšu Stefanovića i direktora policije Vladimir Rebića za propuste. Doći će i do međusobnih optužbi između tužilaštva i policije u vezi sa tim ko je zapravo pogrešio i dozvolio da osumnjičeni Ivan Kontić (30) pobegne u Crnu Goru.

Da situacija bude još apsurdnija, Kontić je nakon brutalnog prebijanja bio u tužilaštvu zbog oportuniteta za delo iz 2018. godine. Policija će brzo uhvatiti dvojicu pomagača koji će posle 30 dana u pritvoru biti pušteni.

Crnogorska policija Kontića hapsi 11. oktobra, a oštećeni M. M. će iskaz dati 28. novembra. Kontić je u Novi Sad stigao 8. decembra i dva dana kasnije je dao iskaz pred sudom. Tom prilikom je negirao da je ikada pomislio, a kamoli pokušao da ubije bilo koga, posebno ne isprebijanog dvadesetosmogodišnjaka. Dok se još čeka na optužnicu, zaštitnik građana je utvrdio da su pripadnici policije postupali nesavesno i neefikasno u ovom slučaju.

Tada je najverovatnije zbog ovog slučaja, ali verovatno i slučaja napada na mladića tokom protesta, te mogućih drugih propusta, dogodila i smena načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića. Njega je zamenio Slobodan Malešić, koji je u Novi Sad došao iz Beograda.

Mirniji septembar, pa onda povratak u "normalu"

Veći deo septembra je prošao bez ozbiljnijih dela, ali su 28. septembra dve žene uhapšene zbog sumnje da su u tuči na Bulevaru oslobođenja nanele teške povrede jednom muškarcu. Jedna je osumnjičena za pokušaj ubistva

Početkom oktobra beleže se novi incidenti na ulicama, koji imaju uglavnom odlike nasilja. Mladić je napao dve devojke na ulici na Novom naselju, dok su dve osobe napale taksistu na Trgu galerija. 

U naselju Mali Beograd 17. oktobra se desio pokušaj ubistva kada je tridesetjednogodišnja A. N. uhapšena zbog sumnje da je izbola svog supruga M. J. (49).



Na Salajci je 21. oktobra došlo i do ranjavanja policijskog inspektora U. N. (33) iz Novog Sada. On je ranjen oko 14:30 časova, u Ulici Save Đisalova i za to je četrdesettrogodišnji osumnjičen D. S. Protiv njega je podneta krivična prijaza za pokušaj ubistva. Osumnjičeni je poznat policiji od ranije po drugim krivičnim delima, među kojima je i krađa iz vile predsednika Češke.

Zbog ovog je Novi Sad bio blokiran, a Novosađanin Lazar Sekulić se "loše proveo" jer je, kako je ispričao za 021.rs, policija zbog lažnog predstavljanja osumnjičenog mislila da je on napadač na službeno lice. Uhapšen je i tom prlikom je, kako tvrdi, dobio više udaraca od policajca.

Istoga dana pretučen je dvadesetogodišnji Novosađanin, a uhapšena su dvojica mladića iz Rume i Novog Sada.

Red tuča i ubadanja ili pucnjava se nastavio i u novembru, pa je 8. tridesetdvogodišnji G. B. iz okoline Novog Sada pokušao da ubije Futožanina starog 37 godina u blizini FC "Vujadin Boškov".

Filmska scena dogodila se 12. novembra, u ranim jutarnjim satima, kada je muškarac bežao od policije, da bi se potom motorom zakucao u patrolno vozilo Žandarmerije.

Novosadska policija privela je 17. novembra tridesettrogodišnjeg D. Dž. iz Novog Sada zbog sumnje da se u ponedeljak uveče u lokalu "Quattro Stagione" na Novom naselju nasilnički ponašao i pucao. Šest dana kasnije tridesetjednogodišnjak iz Novog Sada povređen je u pucnjavi u Rumenki.

Policija je saopštila i da je 27. novembra uhapšen dvadesetdevetogodišnji D. S. nakon što je tukao svoju devojku u kolima.

Nasilje je nastavljeno i u decembru kada policija podnosi prijavu protiv sedmorice maloletnika jer su pretukli dva dečaka na Klisi.

Istog dana je prijavljeno da su dvojica razbojnika upala u jedan stan u Fruškogorskoj ulici na Limanu i oštećenog tukli čekičem za meso i ukrali mu "Sony playstation" i mobilni telefon. Muškarac osumnjičen za napad uhapšen je desetak dana kasnije. 

Na Detelinari 12. decembra je izboden M. J. (36) u zgradi na uglu Ulice Janka Čmelika i Koste Racina. Ovo su snimile kamere, a za delo je osumnjičen A. R. (25).



Da su pucnjave u Novom Sadu postale veoma česte pokazuje i više zabeležnih slučaja kada nije bilo povređenih. Pucnjave su se dogodile na Novom naselju 1. maja i 17. decembra, zatim na Telepu 3. avgusta, dok je 9. oktobra dvadesetosmogodišnji G. G. pucao na Podbari.

Požari u Novom Sadu

Tragedija se dogodila 7. jula u fabrici "Koteks Viscofan", u Primorskoj ulici na Detelinari. Požar je izbio u proizvodnom pogonu, a tom prilikom su poginule dve osobe. 

Bila su i dva ozbiljnija požara na zgradama i to 17. maja u Ulici Stevana Mokranjca na Detelinari, gde je oštećeno više stanova.

U zgradi na Bulevaru oslobođenja 10. decembra došlo je do velikog požara, kada je izgorelo nekoliko stanova na 13, 14. i 15. spratu. 



Učestale su bile i paljevine automobila. Trećeg februara na Detelinari, zatim 17. maja kod Mosta slobode , dok se isto desilo i na Novom naselju 23. juna i na Limanu 8. jula.

Policija je samo deo ovih paljevina uspela da razotkrije, pa je 16. jula uhapsila pedesettrogodišnjeg J. Š. koji je, kako se sumnja, dobio od Novosađanke 100 evra da zapali kola njenog bivšeg muža. Za paljenje automobila odbornika Vojvođanskog fronta Branislava Sančanina osumnjičena je osoba koja je još u bekstvu, dok je njegov saučesnik, dvadesetsedmogodišnji Novosađanin N. A, uhapšen 14.oktobra.



Rad pravosuđa

Presuda je bilo više u ovoj godini, pa je tako u januaru Dušan Murgaški zvani Pikaso (60) osuđen je na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva u Kliničkom centru Vojvodine, zatim je i novosadski fotograf S. Š. osuđen na kaznu zatvora od dve godine.

Viši sud u Novom Sadu 26. juna osudio je Ratka Fana (57) za ubistvo supruge Biserke (51) na 10 godina zatvora. Apelacioni sud je u oktobru potvrdio presudu Višeg suda, kojom je odbegli Stefan Stefanović Ćeća osuđen na objedinjenu kaznu od 15 godina, zbog događaja u klubu "The end" iz 2017. godine, kada je osuđeni hicima iz pištolja naneo teške telesne povrede Milanu Pribakoviću, od kojih je ovaj preminuo. 

Nastavljeno je ponovljeno suđenje za ubistvo Vojislava Škrbića 2014. godine , a odložen početak suđenja za ubistvo devojke na Grbavici iz decembra 2019. godine.

U novosadskom sudu je početkom juna policijski inspektor Zoran D. (43) iz Novog Sada, koji je okrivljen da je primio mito, osuđen je na tri godine zatvora, a pomenimo i da je posebno odeljenje novosadskog tužilaštva podnelo prijave protiv 139 policajaca zbog korupcije.

Takođe, 12. juna sveštenik Eparhije sremske iz Sremskih Karlovaca M. P. je osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog pronevere skoro 100.000 evra.

Dvadesetpetogodišnji Đ. L. osuđen je zbog nasilja u porodici na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, zbog prebijanja tadašnje devojke I. F. (23).

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala je 29. septembra odbilo optužnicu protiv potpredsednika Narodne stranke i bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, pozivajući se na to da neko ne može dva puta da se tereti za isto delo, a početkom novembra Apelacioni sud u Beogradu je pravnosnažno oslobodio četvoro nekadašnjih državnih službenika okrivljenih za zloupotrebe službenog položaja u slučaju poznatom kao "Sloga Kać".

Ove godine je završen i poslednji postupak pred pravosuđem protiv vođe zabranjene organizacije "Nacionalni stroj" Gorana Davidovića zvanog Firer koji se teretio za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu u Domu vojske u Novom Sadu, 2007. godine. Optužba protiv njega je odbijena.

Neki nisu stigli da budu osuđeni kao Goran Janković (38) koji je bio optužen za trostruko ubistvo na Telepu 24. maja 2019. godine, s obzirom na to da se ubio u Oktužnom zatvoru. 

Pomenimo i da je 17. marta u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu preminuo Borislav Čolić, koji je pre 23 godine u Futogu ubio tročlanu porodicu Smiljanić. On je bio jedna od poslednjih osoba kojima je izreknuta smrtna kazna.

Pogibije radnika, nesvakidašnji slučajevi

Policija i vatrogasci su u više slučajeva spašavali ljude koji su pokušavali samoubistva, kao npr 12. aprila na Grbavici, ali i 18. jula na Mostu slobode. Poslednji slučaj je bio pre nekoliko dana u kulama na Beogradskom keju.

Kažimo i da su se dešavala stradanja i povređivanja radnika. Tako je 24. juna S. B. (40) teško je povređen prilikom pada sa skele u Futogu, a istog dana je perač prozora pao sa prozora hotela Šeraton.  Radnik A. S. (42) teško je povređen 8. avgusta na gradilištu na uglu Ulice Laze Nančića i Bulevara Evrope, dok je radnik angažovan na izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti na Novom naselju poginuo 24. avgusta . Takođe, radnik Z. Č. (42) povređen je 14. novembra nakon pada sa petog sprata u Lovćenskoj 9.

Tokom godine u Novom Sadu je zabeležen znatan broj saobraćajnih nezgoda, mada zbog vanrednog stanja i uopšte izolacije ima znatno manje saobraćaja i samim tim manje nezgoda. U ukupno 12 udesa u Novom Sadu od početka godine bilo je smrtnih ishoda, dok je u više od 600 udesa bilo povređenih putnika, pokazuje zvanična statistika Policijske uprave u Novom Sadu za prvih osam meseci ove godine.

Bilo je tokom ove godine i nesvakidašnjih situacija. Tako je zapamćen slučaj pljačke zlatare na Novom naselju 9. januara kada je S. Š. (23) bezuspešno pokušavao da otvori vrata i pobegne nakon pljačke. To je uspeo tek kada se vratio i našao taster za otvaranje vrata. Osumnjičeni je uhapšen dva dana kasnije.

Ove godine je zabeleženo i to da je uhapšen sedamdesetogodišnji Novosađanin jer je fotografisao mlađe žene na Štrandu, a javnosti je pažnju privukao i Novosađanin koji je grebao automobile na ulici i te snimke objavljivao na internetu.  Policija je 23. oktobra uhapsila muškarca koji je ostavio dvogodišnje dete zaključano u kolima dok je gledao utakmicu u kladionici.

  • Lonac loncu

    04.01.2021 08:01
    @Neo NSovac Drago mi je da niste licemer i da ste uvek spremni da preuzmete odgovornost za svoje greške kao i svaka druga punoletna, mentalno zdrava osoba. Uživajte u vašem životu.
  • Neo NSovac

    03.01.2021 20:55
    @Lonac Loncu
    Ne brinite. Nisu me preskočili :) ugurao sam se na silu.

    A za "svo" je tehnološki faktor telefona.

    Uživajte u svom životu
  • Lonac loncu

    31.12.2020 12:01
    @Neo NSovac
    Dozvolite da primetim, kad ste već pomenuli tu "polupismenu bagru", da reč "svo" ne postoji. Nadam se da vas nisu preskočili i da ste i vi takođe dobili pasoš i zeleni karton odmah po doseljenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika